niedziela, 4 stycznia 2015

Krem z zielonego groszku wg Anny Starmach


Zielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 600 g zielonego mrożonego groszku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion i zielony groszek. Gotować kilka minut. Zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Groszek ptysiowy:
  • 100 ml wody
  • 75 g mąki
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • 30 g masła

W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Przełożyć do misy miksera. Dodać jajka i zmiksować do jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskać groszki, zachowując odstęp. Piec w 170 stopniach przez 15 minut.


Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję".

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...