środa, 10 grudnia 2014

Czekoladowy deser ryżowy z wiśniami


Czekoladowy deser ryżowy z gorącym sosem wiśniowym i kremówką. Prawdziwa rozpusta i bomba kaloryczna ;) Idealny na grudniowy, zimny wieczór.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 100 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 25 g kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • słoik wiśni (mój miał 570 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100-150 g śmietany 30% lub 36%


1. W garnku wymieszać mleko z kakao. Zagotować. Dodać ryż i gotować na małym około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby zawartość nie przywarła do garnka. Odstawić z ognia. Dodać czekoladę i 4 łyżki cukru. Wymieszać, aż czekolada się rozpuści.
2. Wiśnie odcedzić, sok zachować . Dopełnić go wodą tak, aby powstało 500 ml soku. W szklance wymieszać 5 łyżek soku z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać sok z mąką ziemniaczaną. Ciągle mieszając gotować przez minutę. Dodać wiśnie. Odstawić z ognia.
3. Kremówkę ubić.
4. Na talerz nałożyć czekoladowy ryż, polać sosem z wiśniami, dodać kremówkę. Smacznego.


Przepis pochodzi z magazynu "To jest PYSZNE"

7 komentarzy:

  1. Taka rozpusta to nie może iść w biodra!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i wszystko pójdzie w.... :)) ale pycha :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w okresie świątecznym można sobie pofolgować :D

      Usuń
  3. a te gorące wiśnie to po prostu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi apetytu na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I am extremely impressed along with your writing abilities, Thanks for this great share.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...