wtorek, 2 grudnia 2014

Brownie


 Intensywnie czekoladowe, tradycyjne amerykańskie ciasto.


Składniki:
z przepisu Olgi Smile
  • 400 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 200 ml śmietany 36%

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną i masłem. Ostudzić.
Cukier ubić z całymi jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Zmiksować. Dodać płynną czekoladę. Zmiksować. Przelać do formy 28cmx24 cm. Piec 30 minut w 180 stopniach.




6 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie bardzo lubię brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 4 porcje czy więcej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie więcej:) w zależności od wielkości kawałka powinno wyjść min. 16 porcji

      Usuń
  3. Witam czy to brownie jest zbite w środku? Czy biszkoptowate?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...