sobota, 20 września 2014

Tropikalny pudding chia


Przed nami jesień a ja proponuje Wam deser w iście tropikalnym stylu :) mamy tu mango, mleczko i płatki kokosowe. Idealna propozycja na śniadanie, pudding przygotowujemy wieczorem, rano pozostaje jedynie ułożyć warstwy a jak się Wam bardzo spieszy można pominąć ten krok i ułożyć całość musu z mango na warstwie z chia bez tworzenia kilku warstw :) Super zdrowe śniadanie gotowe :)



Składniki na 2 duże porcje:
  • 4 łyżki nasion chia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/2 dużego mango lub 2 małe
  • 2 łyżki płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami kokosowymi)

Do miski wlać mleczko kokosowe, syrop klonowy i wsypać nasionka chia. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie ziarenka były namoczone. Przykryć, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mango obrać, pokroić, zmiksować na puree. Płatki kokosowe  uprażyć na suchej patelni.
Do pucharków/szklanek nakładać na przemian warstwę mango z warstwą chia. Całość posypać płatkami kokosowymi. Gotowe!




7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...