piątek, 26 września 2014

Kisiel jabłkowy


Domowy kisiel pełen kawałków jabłka i cudnie pachnący cynamonem. Nie jest to 3% sproszkowanych jabłek, z czym mamy do czynienia w przypadku tej kupnej wersji ;) Przygotowałam go na bazie soku ananasowego, ale spokojnie można go zastąpić sokiem jabłkowym. Idealna propozycja na ciepły podwieczorek dla dzieci, choć pewnie i dorośli się skuszą :) polecam!


Składniki na 2 porcje:
  • 500 g jabłek (ok. 3 szt)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka soku ananasowego (lub jabłkowego)
  • niepełna łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodyczy jabłek)


Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w mała kostkę. Do rondelka włożyć jabłka, sok ananasowy, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszać. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszać i gotować chwilę, aż kisiel zrobi się szklisty. Gotowe!


6 komentarzy:

  1. O jeny, jaka się zrobiłam głodna na noc. Chce mi się takiego pysznego kisielku, o mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jako dorosła oficjalnie deklaruję, że mogłabym się skusić i to nie raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo chyba dzisiaj zrobimy na podwieczorek. dzieki za inspiracje, wyglada bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...