czwartek, 25 września 2014

Zapiekanka z ryżem, soczewicą i dynią


Sycące i pożywne jesienne danie z dynią, ryżem, soczewicą, mielonym mięsem i pomidorami.


Składniki na 4 porcje:
z przepisu z bloga Kwestia Smaku
  • 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowego)
  • 1 szklanka dyni, pokrojonej w kostkę
  • 100 g ryżu (użyłam Basmati)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki
  • szczypta papryki chilli
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz z solą i pieprzem.
2. Dodać ryż i soczewicę, smażyć 2 minuty. Wlać gorący bulion, zagotować. Dodać dynię i pomidory. Wymieszać i zagotować.
3. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Posypać natką.

* ja całe danie przygotowałam na głębokiej patelni, naczynie do zapiekania ociepliłam w nagrzewającym się piekarniku, i wspomagając się chochlą, przelałam zawartość patelni do naczynia żaroodpornego

5 komentarzy:

  1. takie proste a jak fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, smaki jak najbardziej moje: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. A ryż i soczewica mają być wcześniej ugotowane, czy też suche?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...