Sezon na jagody właśnie się rozpoczął, więc nie mogło zabraknąć koktajlu z ich udziałem:) Tym razem wzbogaciłam go o siemię lniane. Wczoraj pisałam Wam o żywności tzw. Superfoods, siemię lniane również zalicza się do tej kategorii. Zawiera ono bardzo dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Zawartość tych kwasów w nasionach lnu jest podobna do ich zawartości w rybach. Ponadto jest źródłem zdrowego błonnika, wielu minerałów i witamin (w tym wit. E). Same pozytywy, pijmy więc na zdrowie! :)
Składniki na 1-2 porcje:
- 1 szklanka jagód
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (150 g)
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 1-2 łyżeczki cukru (lub do smaku)
Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Zmiksować i podawać od razu. Smacznego!
świetne:)
OdpowiedzUsuńJa do koktajli dodaję olej lniany. Solo jest paskudny, ale z kwaśnymi owocami niewyczuwalny. A że mam jagody, to pewnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńfajny sposób na przemycenie oleju :) pozdrawiam
Usuńjeszcze w tym roku nie jadłam, lecę po jagody :)
OdpowiedzUsuń