Makaron w sosie pietruszkowym. Obiad w 10 minut. Szybko, tanio i smacznie!
Natka pietruszki jest bardzo zdrowa, zawiera 4 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Ponadto ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i
zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki
prowitamina A dobrze działa na wzrok.
Składniki na 2 porcje:
z przepisu Olga Smile
- 200 g ulubionego makaronu
- pęczek natki pietruszki
- 2,5 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki orzeszków piniowych (lub nerkowca)
- 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniem producenta. W tym czasie natkę pietruszki umyć, oderwać listki. Włożyć do blendera wraz z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, oliwą, czosnkiem. Zmiksować. Dodać wodę z ugotowanego makaronu. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem. Gotowe :)
Zdrowy i smaczny posiłek :)
OdpowiedzUsuńO! Podoba mi się pietruszkowy dodatek :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny sos:)
OdpowiedzUsuń