piątek, 18 października 2013

Deser gruszkowo-bananowy


Składniki na 2 porcje:
  • 3 gruszki
  • 2 banany
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • sok z połowy cytryny
  • 15 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 szklanki wody
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut, co chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone.

 
Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...