Składniki na 2 porcje:
- 3 gruszki
- 2 banany
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- sok z połowy cytryny
- 15 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 szklanki wody
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut, co chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone.
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz