piątek, 13 września 2013

Zupa dyniowa z pieczonych warzyw


Sezon na dynie się już zaczął, dzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku.

Składniki:
  • 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 1/2 cebuli z łupiną
  • 4 ząbki czosnku z łupiną
  • 5 pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 60 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • kurkuma, papryka ostra, oregano suszone
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut.

Po upieczeniu czosnek i cebulę obrać z łupin. Pomidory obrać ze skórki i pozbyć się gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa wraz z dynią przełożyć do garnka. Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować blenderem. Podgrzać i podawać od razu. Smacznego!


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...