Składniki:
na 5 szt tartaletek o średnicy 11 cm:
Ciasto kruche:
Farsz z kurek:
- 300 g kurek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- 1 jajko
- sól, pieprz
Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i szczyptą soli, aż powstaną grudki. Dodać wodę i uformować kule z ciasta. Obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h.
Kurki umyć, większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną, u mnie trwało to około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć.
W miseczce połączyć jajko ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Schłodzone ciasto rozwałkować, podzielić na części i wypełnić tartaletki (posmarowane wcześniej masłem). Ponakłuwac spod i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąc, napełnić farszem z kurek, na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec kolejne 15 minut.
Smacznego!
Przepis z modyfikowany ze strony Crust&Dust
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz