Uwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego dania samemu, bez słoiczkowych wspomagaczy. Poczujecie różnicę! Następnym razem dodam jeszcze pędy bambusa i będzie to już wersja kompletna :)
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu
- pół cebuli
- 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym)
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- 2 filety z kurczaka
- 1 marchewka
- 4 krążki ananasa z puszki
- 4 łyżki soku z ananasa z puszki
- 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego
- 3 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody
- pieprz
Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebule wraz z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać pierś.
W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu.
Kiedy pierś będzie usmażona dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz