piątek, 26 lipca 2013

Tartaletki z owocami i mascarpone


Składniki na 3 tartaletki o średnicy 11 cm:

Ciasto:
  • 65 g mąki pszennej
  • 65 g mąki tortowej (można zastąpić pszenną)
  • 50 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
Mąkę, cukier i masło wymieszać ze sobą, dodać jajko i ekstrakt. Uformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy.

Nadzienie:
  • 125 g mascarpone
  • 80 g jogurtu greckiego
  • łyżeczka cukru
  • dowolne owoce
Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...