Składniki na 3 tartaletki o średnicy 11 cm:
Ciasto:
- 65 g mąki pszennej
- 65 g mąki tortowej (można zastąpić pszenną)
- 50 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 1 jajko
Mąkę, cukier i masło wymieszać ze sobą, dodać jajko i ekstrakt. Uformować kule. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Ostrożnie przenieść na formę tartaletki, włożyć ciasto dociskając boki. Włożyć jeszcze do lodówki na 15 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć tartaletki z lodówki, nakłuć widelcem spód. Nałożyć papier do pieczenia i położyć coś na wierzch np fasole. Piec przez 20 minut. Po tym czasie zdjąć fasole i papier i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy.
Nadzienie:
- 125 g mascarpone
- 80 g jogurtu greckiego
- łyżeczka cukru
- dowolne owoce
Mascarpone zmiksować z jogurtem i cukrem do uzyskania gładkiej masy. Nałożyć na upieczone ciasto, udekorować owocami.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz