Składniki:
- 200 g ryżu Arborio do risotto
- pęczek zielonych szparagów
- 60 g masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- pół dużej cebuli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól morska i pieprz
- ser żółty
- tymianek do dekoracji
Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć cebulę. Wrzucić ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy bulion, może być tak, iż całego nie zużyjemy.
Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę startego sera żółtego. Danie przyprawiamy, dodajemy szparagi. Posypujemy resztą żółtego sera i tymiankiem. Najlepiej odczekać 2 minuty przed podaniem, żeby smaki się "przejadły".
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz