Dzisiaj propozycja mocno czekoladowego ciasta :)
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietany 18%
- 100 g cukru trzcinowego
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 2 jajka, osobno białka i żółtka
- woda (175 ml)
- 140 g czekolady gorzkiej
- 110 ml śmietany 18%
- 250 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mąkę wraz z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
W misie miksera umieścić masło i utrzeć na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, następnie po 1 żółtku. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesianą mąkę na zmianę z wodą. Połączyć z masą czekoladową i pianą ubitą z białek.
Do ciasta potrzebne są 2 okrągłe blaszki o średnicy 22 cm. Jeżeli nie dysponujemy dwoma blaszkami, dzielimy ciasto na pół i pieczemy 2 razy. Czas pieczenia to 25 minut w 200 stopniach. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy.
Składniki na przełożenie ubijamy na sztywna pianę. Przekładamy ciasto kremem.
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i rozsmarowujemy polewę na wierzchu ciasta.
Smacznego!
Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz