Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 ml maślanki
- 2 jajka
- 120 g roztopionego masła
- 200 g truskawek
- 100 g mąki krupczatki - ja dałam 20 g mąki krupczatki i 80 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 50 g masła
W jednej misce wymieszać składniki suche tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej składniki mokre maślankę, jajka i masło. Do składników suchych wlewamy mokre i pieczemy tylko do połączenia składników. Dodajemy truskawki. Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
Składniki na kruszonkę rozcieramy razem. Posypujemy ciasto. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.
Przepis pochodzi z tego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz