poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kremowa zupa z porów

Składniki na 4 porcje:

  • oczyszczone pory (same białe części), pokrojone w plastry - 3 sztuki
  • obrane i starte na grubej tarce ziemniaki - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • posiekana cebula - 1 sztuka
  • zmiażdżony ząbek czosnku - 1 sztuka
  • śmietana 36% - 1 szklanka
  • masło - 2 łyżki
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek

W garnku rozpuść masło. Zeszklij pory, cebulę, czosnek i selera. Przygotuj bulion z kostek Rosół z kury Knorr. Posól ziemniaki, dodaj je do garnka i wlej bulion. Przykryj, po czym gotuj przez 20 minut na maleńkim ogniu. Następnie zmiksuj zupę i wymieszaj ją ze śmietaną. Ponownie zagotuj zupę i dopraw ją do smaku (jeśli uznasz to za konieczne). Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...