piątek, 13 stycznia 2017

Ciasto gryczane


Składniki na formę 30 cmx11 cm:

  • 180 g kaszy gryczanej (około 600 g kaszy po ugotowaniu)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g suszonej żurawiny, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 25 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki tortowej
  • 150 g masła

Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
W rondelku rozpuścić masło, dodać oba rodzaje czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i orzeszki ziemne.
Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190-200 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Można polać polewa i przyozdobić orzeszkami ziemnymi na wierzchu.

2 komentarze:

  1. Musiało smakować wyjątkowo; bardzo lubię smak mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam gryczanego ciacha, brzmi bardzo intrygująco

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...