piątek, 20 marca 2015

Gulasz po meksykańsku


Gulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam!


Składniki na 2-3 porcje:
  • 500 g łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz
  • 1 listek laurowy
  • natka pietruszki
  • masło klarowane lub oliwa

1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.
2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy: kim rzymski, kolendrę i cynamon. Dodać mięso, obsmażyć z każdej ze stron. Dodać paprykę , pomidory, listek laurowy, sól i pieprz.  Wlać szklankę wody i dusić przez 30 minut.
3. Do mięsa dodać osączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...