Gulasz po meksykańsku z fasolą czerwoną, kukurydzą i papryką w towarzystwie mięsa wieprzowego. Wariancja na temat chilli con carne, które zazwyczaj przygotowuje się z mielonym mięsem wołowym. Tej wersji dodatkowego smaku dodają przyprawy: kim rzymski, kolendra i cynamon. Gulasz podałam z ryżem. Gorąco polecam!
Składniki na 2-3 porcje:
- 500 g łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 mała łyżeczka cynamonu
- sól, pieprz
- 1 listek laurowy
- natka pietruszki
- masło klarowane lub oliwa
1. Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę pokroić w kostkę.
2. Na patelni roztopić masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy: kim rzymski, kolendrę i cynamon. Dodać mięso, obsmażyć z każdej ze stron. Dodać paprykę , pomidory, listek laurowy, sól i pieprz. Wlać szklankę wody i dusić przez 30 minut.
3. Do mięsa dodać osączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Dusić kolejne 15 minut. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz