czwartek, 18 grudnia 2014

Zakwas buraczany


Barszcz czerwony jest jednym z tradycyjnych dań na wigilijnym stole. Robiony na zakwasie zyska całkowicie inny smak. To już na prawdę ostatni dzwonek na zrobienie zakwasu!


Składniki:
  • 3 buraki
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy (po kilka sztuk)
  • 2 łyżki soli

Buraki obrać, pokroić w plasterki. Ząbki czosnku obrać. W dużym słoiku umieścić buraki wraz z czosnkiem i przyprawami. Zalać 3 szklankami gorącej wody (nie wrzącej). Dodać kromkę chleba razowego na zakwasie (przyspieszy proces zakwaszania). Przykryć słoik gazą. Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Gotowy zakwas przecedzić przez gazę. Przelać bo butelek. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...