wtorek, 14 października 2014

Pomidory faszerowane makaronem i mozzarellą


Pomidory faszerowane makaronem w sosie pomidorowym, całość zapieczona z mozzarellą. Propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Coś dla wegetarian i wielbicieli makaronu ;)


Składniki na 6 sztuk:
przepis zmodyfikowany z magazynu Kocioł
  • 6 pomidorów
  • 70 g drobnego makaronu (ja użyłam kokardek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • kilka listów bazylii
  • 2 łyżki oliwy

1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Z pomidorów ściąć wierzch, wydrążyć. Posolić i odstawić do odcieknięcia.
3. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazylię. Smażyć przez 3 minuty. Połączyć z makaronem.
4. Mozzarellę pokroić na plasterki. Na dnie każdego pomidora umieścić plasterek mozzarelli. Wypełnić pomidora makaronem. Na wierzch również umieścić plasterek mozzarelli. Nafaszerowane pomidory umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 min w 180 stopniach.
 

2 komentarze:

  1. Paprykę faszerowana już jadlam,ale pomidorów jeszcze nie. Z chęcią wypróbuję, bo lubię makaron, mozzarelle i pomidory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...