Zapraszam
na super zdrowe śniadanie z dodatkiem nasion chia inaczej znanych
szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i
na rano śniadanie mamy gotowe. Dosyć często przygotowuje pudding z chia w różnych kombinacjach smakowych. Dzisiaj jest to wersja z dynią aromatyzowaną cynamonem i gałką muszkatołową. Gorąco polecam!
Nasiona
chia coraz bardziej stają się popularne w Polsce. Można je dostać w
sklepach ekologicznych, natomiast mi udało się je kupić w hipermarkecie.
Są dosyć drogie, jednak bardzo wydajne i są prawdziwą bombą odżywczą.
Nasiona chia należą do tzw. Superfoods, czyli żywności
pełnowartościowej,
nieprzetworzonej, niskokalorycznej, poprawiającej parametry
zdrowia.
Nasiona
chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Są
bogatym źródłem białka, wapnia, błonnika. Mają też właściwości
nawadniające oraz odchudzające. Dzięki ogromnej zawartości błonnika -
namoczone nasionka pęcznieją i
8-9 razy zwiększają swoją objętość powodując tym właśnie długie uczucie
sytości. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak
siemię lniane). Żel ten w układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt
szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks
glikemiczny.
Składniki na 2 porcje:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki syropu z agawy
- garść orzechów włoskich
Do miseczki wlać mleczko kokosowe, dodać nasiona chia i 1 łyżkę syropu z agawy. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min. 2 godziny najlepiej na całą noc.
Puree z dyni zmiksować z cynamonem, gałką muszkatołową i 1 łyżką syropu z agawy.
W szklance ułożyć warstwowo chia z puree z dyni, na wierzch położyć orzechy włoskie. Smacznego!
* Dynię pokroić na większe kawałki. Piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skóry. Zmiksować.
pyszny pudding! niedawno próbowałam właśnie połączenia chia i dyni i bardzo mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie i smakowicie. Pozdrawiam.
Polecam!
UsuńNie wiem jakim cudem taki kolor na zdjęciach, po dodaniu przypraw dynia bardziej ściemniała.
OdpowiedzUsuń