niedziela, 14 września 2014

Krem pomidorowo-gruszkowy


Całkiem niedawno pokazywałam Wam na blogu zupę pomidorowo-pomarańczową, teraz czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej, tym razem jest to wersja z dodatkiem gruszki. Zupa ta jest zaskakująco dobra, trochę słodkawa, ale jednocześnie czuć ostrość papryki. Dodatkiem do zupy jest podsmażona pierś kurczaka. Koniecznie do wypróbowania, kiedy cieszymy się sezonem na pomidory i gruszki.


Składniki:
na podstawie przepisu z magazynu Kocioł
  • 5 pomidorów
  • 4 gruszki
  • 1 filet z kurczaka
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • bazylia
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki. Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić gruszki i smażyć kilka minut, aż zmiękną. Dodać pomidory, bulion, bazylię, paprykę, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Po tym czasie zupę zblenderować.
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na maśle. Podawać razem z zupą.

 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa kompozycja. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...