wtorek, 2 września 2014

Gulasz z dynią


Gdy dynia pojawia się na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 500-550 g wołowiny na gulasz
  • 500 g dyni (waga przed obraniem)
  • 3 ziemniaki
  • 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • duża szczypta kuminu
  • duża szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki

1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem.
2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać.
3. Dodać pokrojone w kostkę mięso. Smażyć kilka minut. Zalać winem.
4. Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Można je również pozbawić gniazd nasiennych, ale nie jest to konieczne. Warzywa dodać do mięsa.
5. Dolać bulion. Całość dusić na małym ogniu przez 1,5-2h, aż mięso będzie miękkie.
6. Po tym czasie sprawdzić, czy gulasz nie wymaga doprawienia. Podawać z natką pietruszki.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...