czwartek, 28 sierpnia 2014

Muszle faszerowane bakłażanem i kurczakiem


Muszle makaronowe nadziewane bakłażanem, filetem z kurczaka i gorgonzolą zapiekane w sosie pomidorowym. Można je przygotować wcześniej i później tylko zapiec w piekarniku. To dane na pewno zachwyci Waszych gości.


Składniki na 2 porcje:
przepis z Kwestii Smaku
  • 16 sztuk muszli makaronowych
  • 1 bakłażan
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 100 g sera gorgonzola

1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić.
2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty.
3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści.
4. Muszle nadziać powstałym farszem.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle.
6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut.
7. Wyjąć z piekarnika i podawać.


Sos pomidorowy:
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez 5-7 minut. Ewentualnie doprawić.

  

5 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają :) Uwielbiam muszle makaronowe z różnymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Całość wygląda cudownie. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jako miłośniczka wszelkich makaronów jestem zdecydowanie na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wydaje się być bardzo ciekawy, wygląda przepysznie, więc pozwolę sobie dodać go do mojej "tajnej książki' z przepisami do zrobienie obowiązkowo :) dziękuję za inspirację ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jak już wypróbujesz to daj znać czy smakowało:) pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...