sobota, 31 maja 2014

Wieniec drożdżowy z orzechami i syropem klonowym


Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, cynamonem i moim ulubionym syropem klonowym. Mimo, iż jest to bardzo duża porcja ciasta, zapewniam, że szybko zniknie ze stołu:)

Składniki na tortownicę 26 cm*:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na suchej patelni
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Mąkę wymieszać z drożdżami. Umieścić w misce, zrobić dołek. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąką dodać mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h (powinno podwoić objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na duży placek, wielkości blachy z piekarnika. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć w rulon jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż, pozostawiając jeden koniec niedocięty. Rozciętą część spleść ze sobą. Końcówki ciasta złączyć ze sobą na kształt wieńca. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Boki tortownicy posmarować masłem. Przełożyć wieniec do formy lub na blachę, zostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piec przez 40 minut w 190 stopniach. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Jeszcze ciepłe polać lukrem.

Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Cukier puder wymieszać z wodą.

* ciasto można piec bezpośrednio na blaszce z wyposażenia piekarnika, ja jednak wolałam je umieścić w tortownicy, żeby lepiej trzymało formę ;)

Inspiracja

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...