niedziela, 4 maja 2014

Marynowany por z mozzarellą


Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej.


Składniki:
przepis zmodyfikowany z książki Sałatki
  • 2 pory
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.  
2. W rondelku wymieszać ocet z cukrem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać oliwę. 
3. Pory pokroić na paski. Ułożyć na talerzu na przemian z pokrojoną mozzarellą, polać sosem. Odłożyć do lodówki na 30 minut. 
4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...