piątek, 25 kwietnia 2014

Stir fry z kaczką i mango


Kaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki.  Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;)  Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku.

Składniki na 2 porcje:
  • mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś)
  • 1/2 mango
  • 1 mała marchewka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (ok.1-2 cm)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
  • 1/4 papryczki chilli
  • 100 g ryżu jaśminowego, ugotowanego
  • natka pietruszki
  • podprażony sezam 

Sos śliwkowy:
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/4 ostrej papryki
  • pieprz

Wszystkie składniki na sos śliwkowy wymieszać.

Mango, por i marchewkę pokroić w słupki. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce. Mięso podzielić na kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy. Dodać imbir i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać mango, pora i marchewkę. Smażyć 5 minut. Dodać mięso. Smażyć 1-2 minuty. Dodać sos śliwkowy. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Podawać z ryżem, posypać sezamem oraz natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Jak dla mnie zestawienie kaczka i mango to prawdziwa uczta.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...