Składniki:
- 250 g kalafiora
- 400 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 100 g śmietany 30%
- 2 plastry sera żółtego
- 1 łyżka bulionu warzywnego
- suszony lubczyk
- suszony majeranek
- pieprz
Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 10 minut.
Jak ja uwielbiam połączenie kalafiora z ziemniakami! To takie... wiosenne! :)
OdpowiedzUsuń