wtorek, 24 grudnia 2013

Sernik na zimno z wiśniami i galaretką



Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Spód:
  • 150 g ciastek Oreo
  • 40 g masła

Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie z ciasteczkami. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód, bardzo dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa:
  • 200 g twarogu, dokładnie zmielonego
  • 200 g śmietany 36%
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1/4 gorącej wody

Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Do żelatyny dodać łyżkę zmiksowanego twarogu, dopiero potem delikatnie połączyć z resztą twarogu.

W drugiej misce ubić śmietanę 36%. Dodać do twarogu z żelatyną, delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić kilka godzin.

Galaretka:
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 200 g wiśni (rozmrożonych)

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić. Na zastygniętą masę ułożyć wiśnie, zalać galaretką i schłodzić.

5 komentarzy:

  1. lubię serniki na zimno. sprawdzają się na każdą okazję.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj lubię, przepięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda, pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. sciagniete z moich wypiekow - warto dodac prawdziwe zrodlo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do dokładnego przeczytania posta, źródło z linkiem w poście jest podane

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...