sobota, 21 grudnia 2013

Marchewka pieczona z tymiankiem


Dodatek do dań lub samodzielna przekąska

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz

Marchewkę obrać, pokroić w kawałki. Czerwoną cebulę pokroić w pióra. Do naczynia włożyć marchewkę z cebulą, polać oliwą, posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec przez 30 minut w 190 stopniach. W tej wersji marchewka jest al dente. Jeżeli chcemy, żeby była bardziej miękka trzeba ją piec trochę dłużej.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczoną marchew ! A z tymiankiem musiała mieć piękny aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. suszony tymianek może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być, będzie tylko bardziej wyczuwalny pod zębami ;) pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...