niedziela, 18 sierpnia 2013

Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami


Pierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym

Składniki na około 23 szt:
  • ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 200 g mięsa wołowego
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 1 jajko
  • olej

Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi. 
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut.
Smacznego!


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...