Pierożki z ciasta francuskiego, świetnie smakują popijane barszczykiem, bądź maczane w sosie czosnkowym
Składniki na około 23 szt:
- ciasto francuskie (ja miałam wersję xl - 345 g)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 200 g mięsa wołowego
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 jajko
- olej
Mięso wołowe zmielić, ugotować warzywa i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać pokrojone warzywa, groszek, czosnek (starty na tarce), koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut.
Smacznego!
Źródło |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz