Moim nowym nabytkiem jest pierożnica, więc przyszedł czas na jej przetestowanie :) Sprawdziła sie super, a efektem są pierożki z serem białym.
Składniki:
(mi wyszło 38 szt)
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka doli
- 250 g białego sera
- cukier waniliowy do smaku
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne.
Ser biały wymieszać z cukrem waniliowym.
Ciasto rozwałkować, jeżeli robimy pierogi metodą tradycyjną to wykrawać szklanką kółka, nałożyć ser, skleić. W moim przypadku rozwałkowałam 2 płaty ciasta. Jeden nałożyłam na formę, we wgłębienia włożyłam ser, przykryłam drugim płatem ciasta i wałkowałam a następnie wyjęłam gotowe pierogi z formy. W ten sposób po chwili miałam już 19 pierożków :)
Gotowe pierogi wrzucić na gotującą się wodę i gotować od wypłynięcia około 4 minuty, aż ciasto będzie miękkie. Podawać ciepłe u mnie dodatkami była śmietana i maliny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz