sobota, 1 czerwca 2013

Ciasteczka Misie


Składniki na około 12 misów:
  • 100 g miękkiego masła
  •  50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 115 g mąki
  • 15 g kakao
Masło z cukrem pudrem utrzeć na białą masę. Dodać żółtko i ekstrakt, dalej miksować. Na końcu dodać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części, do drugiej części dodać kakao, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej kakaowej masy. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką gdyż jest dosyć delikatne i ciężko się wałkuje. Wykrawać okręgi o średnicy 6 i 3 cm. Na jednego misia potrzeba 1 duży okrąg i 2 małe: jeden na nosek, drugi przekrojony na pół na uszy.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec z funkcją termoobiegu 8 min, jeżeli nie mamy funkcji termoobiegu wtedy nagrzać do 180 stopni, czas pieczenia ten sam. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Do zrobienia oczu i noska posłużyłam się pisakami cukrowymi, ale można też zrobić lukier jak w przepisie oryginalnym, który znajduje się na blogu Małej Cukierenki.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...