sobota, 2 lutego 2013

Wieprzowina z sosem grzybowym



Składniki na 4 porcje:
  • 500 g mięsa wieprzowego np na gulasz lub schabu
  • por pokrojony w plasterki
  • 175 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • szczypta chili
  • olej

Wieprzowinę pokroić w paski. Rozgrzać olej i dusić ją około 15 minut. Następnie dodać czosnek, por i pieczarki i podsmażyć kolejne 5 minut, aż mięso będzie miękkie.
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, sos sojowy, wodę i ocet ryżowy. Następnie wlać na patelnie do mięsa i warzyw. Pogrzać razem. Wyłożyć na talerze i podawać np z ryżem.





Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska", Wydawnictwo Olesiejuk, 2005 r

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...