wtorek, 22 stycznia 2013

Makaron z kurczakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 1 kostka bulionu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 5-7 pieczarek pokrojonych w paski
  • 1 łyżka ziarenek czerwonego pieprzu
  • igiełki całej łodyżki rozmarynu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina lub sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki śmietany 30%

Przygotuj kurczaka: natrzyj mięso solą i pieprzem. Podgrzej oliwę, wrzuć masło. Gdy się rozpuści, włóż mięso, smaż delikatnie kołysząc patelnią. Gdy mięso przyrumieni się z każdej strony, włóż je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z włączonym termoobiegiem). Ugotuj tagliatelle w wodzie z kostką bulionową. Na patelni rozgrzej resztę oliwy i masła. Zeszklij czosnek i cebulę, włóż pieczarki i posól, aby szybciej puściły sok. Gdy sok z grzybów odparuje, dodaj czerwony pieprz i smaż, lekko poruszając patelnią. Dodaj rozmaryn, wlej wino i gotuj, aż część sosu wyparuje. Teraz wlej śmietanę i ponownie zredukuj sos. Dodaj pokrojonego kurczaka i osączone tagliatelle. Wymieszaj, przypraw i od razu podawaj.

Przepis pochodzi z książki „Po prostu gotuj” Pascal Brodnicki, Warszawa 2005

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...