Świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego puree z dyni. Sam koktajl jest tak dobry, że nawet jak nie macie takiego gotowego puree to warto je przygotować specjalnie do tego koktajlu ;) Bazę stanowi tutaj dynia z mlekiem, która miesza się z warstwą kakaową. Cynamon i gałka muszkatołowa dodaje mu charakteru :) Pyszny, jesienny koktajl :)
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka puree z dyni*
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka kakao
W blenderze umieścić puree z dyni. Dodać mleko, cynamon, gałkę muszkatołową i syrop klonowy. Zmiksować. Połowę koktajlu przelać do szklanek. Do pozostałej części dodać kakao i znowu zmiksować. Nalać na warstwę dyniową. Smacznego!
* Dynię (około 500g ważone ze skórą) umieścić w piekarniku, piec w 200 stopniach przez 1 h. Ostudzić, obrać ze skórki.
idealny!
OdpowiedzUsuńMogę prosić i porcję dla mnie? :)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńMmm, spróbowałabym, bo za dynią wprost przepadam :)
OdpowiedzUsuń