czwartek, 5 grudnia 2013

Zupa warzywna z kaszą jaglaną


Łagodna zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność.

Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 5 marchewek
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 korzenia selera
  • natka pietruszki
  • 1,5 l wody
  • liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną uprażyć kilka minut na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Następnie przepłukać na sitku ciepłą wodą. Włożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka z kaszą. Dodać przyprawy i masło, zalać 1,5 l wody. Gotować 10 minut, dodać natkę pietruszki. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem.

Na podstawie tego przepisu <klik>

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...