sobota, 18 kwietnia 2015

Babka czekoladowa


Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • niepełna szklanka cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na jasna masę. Dodać żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta soli. Dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę posiekać na kawałki. Białka wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Przełożyć ciasto, wyrównać górę. Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...