Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- niepełna szklanka cukru
- 200 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na jasna masę. Dodać żółtka. Zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i szczypta soli. Dodać do masy. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę posiekać na kawałki. Białka wraz z czekoladą delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem. Formę keksówkę wysmarować masłem, oprószyć mąką (lub użyć papieru do pieczenia). Przełożyć ciasto, wyrównać górę. Piec w 170 stopniach przez 1 godzinę.
Z pewnością smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuń