sobota, 14 czerwca 2014

Sałata z mozzarellą i orzeszkami pinii


Świeża sałata z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii. Doprawiona oregano i tymiankiem oraz dressingiem z białego octu winnego i oliwy. Podawana z grzankami. Jest zdrowo i pysznie!


Składniki:
  • ulubiona sałata
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mozzarelli
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka oliwy do grzanek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • świeże oregano i tymianek
  • kilka kromek chleba

Sałatę porwać na kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w kostkę. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni.
Przygotować dressing: oliwę, ocet, cukier, sól i pieprz wymieszać. Na patelni polanej 1 łyżka oliwy usmażyć grzanki z chleba.
Do miski przełożyć sałatę, mozzarellę pomidorki. Dodać orzeszki piniowe, oregano i tymianek. Polać dressingiem. Wymieszać. Podawać z grzankami.



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. takie lubię najbardziej, same kolory zachęcają do jedzenia:)

      Usuń
  2. Pyszna ,u mnie codziennie takie muszą być ,oliwy daję dużo więcej ,ale to kwestia smaku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...