Składniki na 2 porcje:
- 300-400 g łososia ze skórą
- 1/5 szklanki syropu klonowego
- 1/5 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- odrobina startego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
- sezam (do podania)
- szczypiorek (do podania)
W misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry.
Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem.
musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam łososia , sama mam kilka dobrych , sprawdzonych przepisów :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Muszę wypróbować koniecznie. :)
OdpowiedzUsuńPolecam! :)
Usuń