Strony

piątek, 11 marca 2016

Łosoś w sosie klonowo-sojowym


Składniki na 2 porcje:
  • 300-400 g łososia ze skórą
  • 1/5 szklanki syropu klonowego
  • 1/5 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • odrobina startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chilli (opcjonalnie)
  • sezam (do podania)
  • szczypiorek (do podania)

W misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę.
Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry.
Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem.

4 komentarze: