Komosa ryżowa w wersji śniadaniowej na słodko. Gotowana w mleku z dodatkiem cynamonu. Podawana z podprażonymi płatkami migdałowymi, kokosowymi oraz brzoskwinią. Dosłodzone syropem klonowym.
Składniki na 1-2 porcje:
- 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- laska cynamonu
Do podania:
- płatki migdałowe
- płatki kokosowe
- brzoskwinia
- syrop klonowy
Komosę ryżową przepłukać wrzątkiem. Przełożyć do rondelka zagotować z mlekiem i laską cynamonu. Dodać szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe i kokosowe. Komosę przełożyć do miseczki, dodać pokrojoną brzoskwinię oraz płatki. Polać syropem klonowym.
pyszny i prosty pomysł na komosę, a na marginesie zawsze jak próbuje połączyć komosę z owocem to pierwsza na myśl przychodzi mi brzoskwinia!
OdpowiedzUsuń