Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti.
Składniki na 4 porcje:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
- 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Do podania:
- makaron spaghetti (ok. 300 g)
- parmezan
- bazylia/natka pietruszki
Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz cukier. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki przez 30 minut. W tym czasie ugotować spaghetti. Gotowe klopsiki podawać z makaronem, startym parmezanem i bazylią/natką pietruszki. Smacznego!
Raz na jakiś czas lubię zjeść spaghetti
OdpowiedzUsuń