Strony

czwartek, 24 września 2015

Spaghetti z klopsikami


Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym podawane z makaronem spaghetti.


Składniki na 4 porcje:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku

Sos pomidorowy:
  • 500 g passaty lub koncentratu pomidorowego w kartoniku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Do podania:
  • makaron spaghetti (ok. 300 g)
  • parmezan
  • bazylia/natka pietruszki

Wołowinę, jajko, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz wymieszać dokładnie w misce i uformować klopsiki o średnicy około 2.5 cm (wyszło mi 36 sztuk). W głębokiej patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać klopsiki, obsmażyć je z każdej strony. Dodać koncentrat/passatę, wszystkie przyprawy oraz cukier. Zmniejszyć ogień i dusić klopsiki przez 30 minut. W tym czasie ugotować spaghetti. Gotowe klopsiki podawać z makaronem, startym parmezanem i bazylią/natką pietruszki. Smacznego!



1 komentarz: