Składniki na formę 30 cmx11 cm:
- 180 g kaszy gryczanej (około 600 g kaszy po ugotowaniu)
- 5 jajek
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g suszonej żurawiny, pokrojonej na mniejsze kawałki
- 25 g solonych orzeszków ziemnych, posiekanych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki tortowej
- 150 g masła
Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić, odstawić do wystudzenia. Zmiksować blenderem lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
W rondelku rozpuścić masło, dodać oba rodzaje czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i orzeszki ziemne.
Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190-200 stopniach przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Zostawić do wystygnięcia. Można polać polewa i przyozdobić orzeszkami ziemnymi na wierzchu.
Musiało smakować wyjątkowo; bardzo lubię smak mąki gryczanej :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam gryczanego ciacha, brzmi bardzo intrygująco
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam takich zdrowych ciast. Teraz jednak postanowiłam zrzucić parę zbędnych kilogramów i szukam pomysłów na zdrowe desery. Często zaglądam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
OdpowiedzUsuńMyślę, że Twój przepis jest bardzo interesujący i z pewnością go wypróbuję.