poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pieczone jabłka


Pewnie znacie to powiedzenie, że jedno jabłko dziennie uchroni przed wizytami u lekarza i zapewni szczupłą sylwetkę. Pewnie coś w tym jest;)  Jabłko poprawia odporność, wzmacnia układ nerwowy, obniża ciśnienie, wzmacnia zęby, włosy, paznokcie, oczyszcza organizm. To jedno z najbogatszych źródeł błonnika pokarmowego. Błonnik ma zdolność wchłaniania wody, dzięki czemu zwiększa się objętość pokarmu - pęcznieje on bowiem w żołądku i daje uczucie sytości. Niska kaloryczność tych owoców powoduje, że można ich zjeść dużo, zachowując szczupłą sylwetkę. Obecne zaś w jabłku pektyny oczyszczają jelita i pomagają usuwać produkty przemiany materii. Na ciepło z dodatkiem kwaskowatej żurawiny są pyszne. Polecam!

Składniki na 2 porcje:
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki żurawiny (konfitura ze słoiczka)
  • odrobina cynamonu
  • odrobina syropu klonowego

Jabłka wydrążyć do mniej więcej połowy. Posypać środek cynamonem, dodać 2 łyżki żurawiny. Polać syropem klonowym. Piec 20 minut w 150 stopniach. Podawać ciepłe. Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Anny Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie"

3 komentarze:

  1. Ja robię jabłka w parowarze, są równie smaczne :) http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/bakaliowe-jabka-z-parowaru.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, bardzo pomysłowy i na pewno smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone jabłka to jeden z moich ulubionych deserów, można je nafaszerować czym tylko się chce i w ten sposób zmodyfikować smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...