Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- laska wanilii
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- około 8 łyżeczek Nutelli
- orzechy laskowe
W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilie. W drugiej mokre składniki tj. masło, mleko, jajko.
Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec w 200 stopniach przez 15-20 minut. Babeczki wystudzić.
Krem:
- 100 ml kremówki 30%
- 2 łyżki Nutelli
Kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie ostrożnie dodać Nutelle i połączyć razem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki.
Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz