Składniki na około 16 łódeczek:
Ciasto drożdżowe:
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwy
Farsz:
- pół szklanki kukurydzy konserwowej
- około 20 szt plastrów salami
- 1/2 szklanki sera żółtego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia
1 jajko do posmarowania
Wszystkie składniki farszu oprócz salami łączymy razem i odstawiamy na później.
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe ugnieść na gładkie, elastyczne ciasto jeżeli robimy to ręcznie to około 8 minut. U mnie zrobił to robot więc zajęło to 2 minuty. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 h do podrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na kwadraty. Nacinany po obu stronach. Na środek każdego kwadratu kładziemy 1 lub 2 plasterki salami na środek farsz i składamy. (dokładny proces przygotowywania łódeczek znajduje się tutaj). Nadziane łódeczki posypujemy oregano i bazylią a następnie odstawimy znowu na 45 minut. Nagrzewany piekarnik do 190 stopni. Łódeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 25 minut.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi ze tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz