Składniki na około 11 szt:
- 500 g mąki
- 12 g suchych drożdży
- 220 ml ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko do posmarowania
- ziarno do posypania - u mnie biały sezam, czarny sezam, słonecznik, siemię lniane
Mąkę wraz z drożdżami, wodą, olejem, cukrem i solą wymieszać w misce i albo zagnieść ręką około 10 minut albo zrobić to za pomocą robota. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie uformować bułeczki i znowu odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie naciąć bułeczki, posmarować jajkiem i posypać ulubionym ziarnem. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut.
SMACZNEGO!
Świetnie się prezentują, ostatnio próbuję swoich sił z bułeczkami, więc dodam do ulubionych :)
OdpowiedzUsuń